Att tänka på vid nybyggnation

När man ska bygga ett helt nytt hus så är det rätt så många saker som man måste ha i åtanke innan man börjar med allt. Här kommer ett par saker att tänka på vid nybyggnation av ditt hus. Som med det mesta så måste man vara noga med planeringen av allt.

Det första som du bör fundera på är vad det kommer att få kosta. Klara er privatekonomi av det hela? Gör en budget för att få fram hur vilka utgifter ni har idag och gör en boendekalkyl efter det. Gå in på er banks sajt där det finns bra verktyg för att räkna ut vilken boendekalkyl ni kommer att få och kontakta även banken i ett tidigt skede för att höra hur mycket som ni kan få låna av banken till ert nya hus. När ni undersöker olika husföretag så var noga med att kolla vad som ingår och inte ingår, det kan nämligen skilja en del från företag till företag.

house-buildingFinns det tomt eller ska ni välja detta så är det något som kommer tidigt i ert byggschema. Om det redan finns tomt som ska bebyggas så gäller det att kolla med kommunen vilka bestämmelser som gäller för tomten, bygglov med mera har kommunen full koll på. Innan tomten ska planeras och fixas till kan det vara bra att vet vilket typ av hus som ska byggas, vilken planlösning huset ska ha och om det ska byggas fristående garage eller vidbyggt. När detta är klart så gäller det att planera till tomten med allt vad det innebär, det finns entreprenadfirmor som tar sig an sådan uppdrag.

Ska du bygga själv eller anlita någon som gör jobbet åt dig. Det finns olika vägar att gå för att fixa detta, antingen med totalentreprenad där du skriver ett kontrakt med en entreprenad som fixar allt tills huset är klart eller så väljer du generalentreprenad så två aktörer, en som arkitekt som tar fram hur huset ska se ut och någon annan som bygger det åt dig. Det går också att välja delad entreprenad där du letar upp alla leverantörer själv och skriver avtal med dessa. Detta kanske passar den bäst som kan och vill göra en del arbete själv, du väljer vad du vill göra och anlita andra till de du inte kan eller vill göra.

Comments are closed.
Back To Top