Bo säkert i lägenhet

”Mitt hem är min borg” är ett ordspråk som har funnits i århundraden. Säkerhet är en av de viktigaste aspekterna när det kommer till att välja och trivas i en bostad, och lägenhetsfastigheter gör frågan ännu mer aktuell. I ett hus där otaliga människor passerar dagligen av en eller annan anledning är det viktigt att känna sig trygg. Den tryggheten kommer ur en kombination av flera saker, från att man vet vilka som rör sig i trapphuset till att man har pålitliga lås.

Lås och larm

De flesta moderna trappuppgångar är utrustade med elektroniska lås likt dessa som du finner på trygghansa.se. De kräver kod eller nyckelbricka för att släppa in någon. Även äldre hus blir snabbt uppgraderade med moderna låsenheter, för att garantera största möjliga säkerhet för de boende i husen. Om obehöriga lyckas ta sig in i trapphuset genom att ta reda på koden, eller fånga dörren när en boende är på väg in eller ut, är alla ytterdörrar per standard utrustade med lås. Det är dock viktigt att ta reda på vilken sorts lås som sitter i dörren, eftersom enbart så kallade cylinderlås inte uppfyller kraven på godkänd låsenhet, som du själv kan läsa mer om på assaoem.se, utan behöver bytas ut eller kompletteras. Den som ytterligare vill avskräcka tjuvar och andra obehöriga, kan installera ett larmsystem.

Vem är i trapphuset?

Det är en trygghet att veta vilka som rör sig i trapphuset, dygnet runt. För att garantera den säkerheten är det vanligt att företag som utför service i trapphus skickar samma personer för att utföra återkommande uppdrag. Den som till exempel tecknar ett städabonnemang med ett specifikt företag kommer då få se samma ansikten varje gång det är dags för rengöring, något som kan kännas väldigt tryggt.

Samverkan

När man bor många i ett hus är det viktigt att ha ett samarbete. Hjälps åt att ha koll i trappuppgången, och se till att låssystemet i porten fungerar som det ska. Om otryggheter uppstår kontakta fastighetsvärden eller, i akuta situationer, polis.

Comments are closed.
Back To Top