Brandsäkra hemmet

Det finns mycket man vill att sitt hem är säkert från. Saker som väder och inbrott är ju tydliga yttre hot som kräver en form av säkerhet. Men när det kommer till eld är detta oftast något som startar på insidan. Så vad behövs för att ha ett så brandsäkert hem som möjligt?

Brandsläckare

Den mest grundläggande formen av brandsäkerhet kommer ju i formen av en gammal, hederlig brandsläckare. Dessa går att få tag på lite överallt men söker man på vissa sajter kan man ofta hitta bättre priser eller till och med reor man kan använda sig av.

Brandfilt

En brandfilt fungerar mycket bra som komplement till brandsläckaren och kan användas till mycket bra effekt om man försöker släcka brand i till exempel kläder eller i ett kokkärl.

Brandvarnare

Det är viktigt att man har ett driftsäkert brandvarnarsystem. På så sätt spelar det igen roll om till exempel ett strömavbrott sker då batteribackupen gör så att varnaren fortfarande fungerar.

Automatiserad övervakning av spis

Det är många bränder som har sin start i köket och spisen är helt klart det man bör ha mest uppsikt över. Det finns ett par olika lösningar för detta:

  • en temperatursensor som bryter elförsörjningen om området kring spisen överskrider en förinställd temperatur.
  • en rökdetektor som bryter elförsörjningen om rök upptäcks i köket.
  • en rörelsesensor som bryter elförsörjningen om ingen är i köket under en viss tid.

Information

Ett av de bästa stegen man kan ta är att informera sig själv om vilka brandrisker som finns i hem, vad man bör tänka på i olika skeden och hur man bäst hanterar olika situationer. Att bara vara medveten om risker som finns i omgivningen kan drastiskt sänka risken för bränder som startar av en olycka i hemmet eller liknande.

Comments are closed.
Back To Top