Handla säkert på nätet

E-handeln växer mycket kraftigt jämfört med handeln i vanlig butik. En av anledningarna till den starka tillväxten är att man numera kan handla varor på nätet lika säkert som om det sker i en fysisk butik.

Det finns olika aspekter på säkerheten. Det första man kanske tänker på är att man inte ska bli lurad: att varan är undermålig, att man inte får varan eller att någon bara tar pengarna utan att några varor kommer alls. E-handeln har nu blivit så stor att man i princip inte behöver vara mer försiktig än om man köper i vanlig butik. Bankerna tar på sig stort ansvar för betalningarna och om man väljer etablerade leverantörer är det riskfritt att handla från dem.

En annan aspekt är att man riskerar att någon annan kommer åt bankkonton eller koder som ger tillgång till viktig information. Bankkonton lämnar man bara ut till handlare som är godkända av bankerna. Det är inte omöjligt för dem att komma åt mer pengar men då är det fråga om bedrägeri som banken tar på sig ansvar för. Värre är det om hackare eller spionprogram kommer åt denna information. Här måste man skydda sin dator med antivirusprogram och liknande.

Comments are closed.
Back To Top