Känna sig säker hemma

I sitt hem ska man känna sig trygg och säker och man ska känna att sina närmaste är trygg när man lämnar dem hemma. Faktum är att de flesta personskador faktiskt sker i det egna hemmet. Hur gör man då för att känna sig säker hemma? 

Man kan förebygga väldigt mycket genom gå igenom sitt hem och se om det finns ett så gott skydd som bara är tänkbart och har man brister så är det bra att känna till dem för att veta vad man kan åtgärda. Det finns en del saker man kan titta på själv och till exempel försäkringsbolaget Folksam har en del checklistor du kan gå igenom och kontroller huset efter.

Gå igenom ditt hems brandsäkerhet. Förutom att kontrollera och gå igenom dina brandsläckare och brandvarnare så bör du kolla igenom husets riskabla brandriskzoner regelbundet. Damma exempelvis av elektriska vitvaror årligen, lämna aldrig torktumlare eller andra maskiner igång när man går hemifrån. Vi har dessutom mer och mer elektriska saker vilket man bör se över att deras sladdar är hela och inte ligger i kläm i någon dörr eller liknande och att ta för vana att dra ut sladden på dem som inte behöver konstant sitta anslutet till elnätet. Man bör också kolla igenom sin belysning, lysrör, vanliga lampor och halogenlampor orsakar ofta bränder då de är på väg att gå sönder eller att till exempel halogenlampor ligger för nära brännbart material. Har man en eldstad i sin bostad bör man se till att den regelbundet kontrolleras av behörig fackman.

Inbrottssäkra ditt hus genom att gå igenom och kolla att lås på dörrar är godkända. Se till att du inte har värdesaker liggandes så att de går att se genom fönster. Genom att ha timer på belysning så kan man få det att se ut som att man är hemma, man kan även se till att inte ha för städat utan lämna ett par skor och kanske en vattenslang ute så ser det ut som att ni är hemma. Berätta inte heller på sociala medier att du är bortrest och se till att stänga dina positionstjänster.

Det många glömmer ibland är att kontrollera så att ens hem är åtkomligt vid en eventuell olycka och detta går lika mycket under säkerhetsaspekten för sitt hem. Bor du lite avlägset så kan det vara bra att se till att det är bra skyltat efter avtagsvägar så att räddningstjänsten hittar så snabbt som möjligt. Bor man i hus så bör man även tänka på att fasadsiffran på huset ska vara väl synlig från vägen. Man bör även kontrollera så att räddningsbilar tar sig fram till sin bostad på ens uppfart och det gäller även trappuppgångar och liknande passager.

Comments are closed.
Back To Top