Säkra dig mot översvämningar

Årets kraftiga vinter gjorde att hela landet var på helspänn. Om det blir plötsliga minusgrader såg det ut som stora delar av Sverige skulle drabbas av översvämningar. Nu är sommaren här och det har inte skett några större skador, det har dock fått oss att fundera på vår situation. Hur välrustad är du för att tackla en översvämning hemma och vad gör när det väl händer?

Försäkring

Kolla med ditt försäkringsbolag och se vad du är försäkrad mot. Varje bolag har en “force majure”-klausul som tar verkan när det sker miljökatastrofer eller krig. Kan översvämning passa in på den beskrivningen och därmed lämna dig helt blottad för väder och vind? Det är frågor som du bör ställa till ditt försäkringsbolag, gärna i skrift så du har bevisen på din sida om någon skulle säga annorlunda vid ett annat tillfälle.

Under vintern

Har det kommit mycket snö, som i år, är det viktigt att du håller de största snömassorna borta från huset. Skotta undan snön vid husväggarna finns det en brunn på gatan eller tomten ska den hållas fri från snö och is så vatten kan ta sig ned i den när det väl börjar smälta.

Resten av året

Översvämningar händer också på grund av mycket regn på en kort period. Vet du om att du bor i område som lätt kan svämma över kan du fylla plastpåsar med sand och placera runt huset för att leda vatten bort från grunden. Har du en källare kan du även rensa och ta upp känsliga saker som kan förstöras om vatten skulle komma in.

När översvämningen har hänt

Råkar du ut för en översvämning är det viktigt att dokumentera med bilder. Kontakta snarast ditt försäkringsbolag för att veta hur du ska gå till väga. Om du har mycket vatten i källaren eller på tomten kan du också hyra en pump som är dränkbar. Den kan snabbt forsla undan stora mängder vatten och få huset torrt eller hindra stora skador från att ske.

Comments are closed.
Back To Top