Självförsörjning för egen säkerhet

Allt fler börjar bli “preppers” av något slag. De som vill klara sig själv och veta att om samhället skulle drastiskt förändras, kommer de inte att gå hungriga och törstiga. Vi tar större ansvar för oss själva och vår egen säkerhet. Är det en reflektion över vad samhället redan har blivit eller känner vi oss tryggare när vi vet att vi kan själv och inte behöver förlita oss lika mycket på andra? En fråga att fundera på. Men i slutändan är svaret inte lika intressant som vad du kan göra för att bli mer självständig från staten. 

Odla egen mat

Den största och mest fördelaktiga punkten är att skapa din egen mat. Att köpa frön på nätet och odla grönsaker på balkongen eller tomten är något som alla klarar av, du behöver inte vara odlingsexpert eller bonde för att driva upp tomater och potatis. Det bästa att odla är mat som du kan förvara länge och äta även på vintern när det inte längre går att odla något. Potatis och rotfrukter har lång hållbarhet om du förvara dem mörkt och svalt i jämn temperatur. Ditt källarförråd kan alltså vara den perfekta platsen för några potatissäckar eller en sandfylld låda med morötter!

Jaga

Om du även vill inkludera kött i din självförsörjning kan du ta jagarexamen och börja jaga. En älg ger mycket kött som räcker till hela jaktlaget. Det kräver mod och tålamod för att jaga samt en investering i bra utrustning. Innan du börjar lägga pengar på detta måste du vara säker på att du har tillgång till några jaktmarker. Prata med lokala jaktlag och se om det finns en plats över. Du kan också få bra avkastning i matkassan om du väljer att fiska istället för att köpa fryst fisk i butik.

Alternativt kan du köpa kött av lokala bönder, det är vanlig att köpa köttlådor med blandade köttbitar och färs för några tusenlappar. Med bra planering kan en köttlåda räcka i flera månader.

Vatten och el

Har du redan kommunalt vatten kan du inte koppla bort ditt hus. Du kan gräva eller borra din egen brunn och dra in eget vatten men behöver fortfarande betala avgiften för det kommunala vattnet, det är knappast värt investeringen. Men du kan borra eller gräva en enklare brunn för bevattning. Det är konstigt att vi använder fullgott dricksvatten för att vattna gräsmattan och odlingarna. Ställa även ut tunnor för att samla regnvatten och sänk därmed vattenkostnaden markant under vår och sommar.

Du kan bli mer självförsörjande med elen också. Med solceller eller ett litet vindkraftverk kan du skapa din egen el för att täcka en del av elkonsumtionen i hemmet. Om du klarar av att sänka elförbrukningen kan du förlita dig mer och mer på din egna el.

Comments are closed.
Back To Top