Utomhusbelysning som säkerhet

Nu är snart hösten i antågande och vi blir mer och mer sugna att tända ljus och smycka vår utsida med härliga ljus. Förutom att göra tillvaron bättre kan också utomhusbelysning vara ett sätt att hålla eventuella tjuvar borta. Ännu en anledning att satsa på belysning när höstmörkret börjar falla.

Säkerhet

Du har säkert sett ibland att när grannar åker iväg så lämnar de belysningen på och det finns ett bra skäl till det. Tyvärr är det ett stort problem med inbrottstjuvar i villaområden. Ett sätt att skrämma bort eventuella tjuvar är att installera utomhusbelysning vid entréer som har rörelsesensor. Så fort något rör sig i närheten går belysningen igång och förutom att påverka tjuven görs grannar även uppmärksamma på att det händer något vid ditt hus. Bor du i ett villaområde kan detta vara en bra lösning. Fundera även på om du ska installera sådan typ av belysning på din baksida vid andra ingångar, exempelvis garage- eller balkongdörr.

Belysning i trädgård

Förutom att verka som säkerhet är belysning en fin utsmyckning och gör att du får en bättre överblick på din trädgård. Undersök hur din trädgård ser ut och var du vill kunna röra dig på kvällen för att se var belysningen bäst placeras. Förslagsvis är det fint att låta några träd lysas upp med en ljusslinga eller spotlights. Rabatter eller uteplatser är också bra platser för belysning. På din uteplats kan du antingen välja att sätta belysning på trallen och/eller låta plank eller spaljé bli upplyst. Det finns höga och korta stolpar, också kallade pollare, som placeras med fördel på marken i din trädgård. Har du en genomgång i din trädgård kan du låta sådana pollare smycka sidorna av din gång. Du kan också tänka på höjd när du placerar ut dina lampor, en variation här ger trädgården en djupare effekt.

Comments are closed.
Back To Top