Vinterutrusta sommarstugan – tips och tricks

Din sommarstuga kan med ett par enkla ingrepp bli användbar även under vintern. Det är dessutom viktigt att du, om du är ny sommarstugeägare, tänker på att en del saker måste ordnas med innan du lämnar den obebodd under ett antal månader.

Att vinterbona sommarstugan kan ha flera fördelar: dels kan du förlänga säsongen i den utan att behöva spendera en förmögenhet, dessutom kan det vara en extra trygghet att kunna ha en tillflyktsort om något skulle hända hemma. Nu när prepping blivit en folkrörelse, experter på hur man överlever zombie-apokalypsen får sommarprata i P1 och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) trycker på att vi som medborgare måste förbereda oss på att klara oss själva i 72 timmar om det skulle ske en kris. Det gäller inte bara vid krig, utan även om elnätet går ner eller om vattentillförseln störs.

En grundläggande sak du verkligen måste ordna med är att se till att du har någon form av värme i stugan. Isolering är bra, du måste se till att till exempel rör och liknande inte fryser under vintern när du inte är där. Om du är eller planerar att eventuellt vara där behöver du också en bra permanent värmekälla, gärna en som inte är beroende av el. En bra kamin är perfekt där, se till exempel urvalet hos www.varmahembutikerna.se. Utöver de praktiska aspekterna är det också få saker som är så mysiga som att sitta framför den sprakande elden i en braskamin när det är minusgrader ute.

Annan bra utrustning att ha i sommarstugan är: spade (kommunen lär inte skotta), konserver och frystorkad mat (lång hållbarhet), ris och torkade bönor (tar inte mycket plats, men mättar bra), vattendunkar (vatten håller sig ungefär ett halvår i dunk), vevdriven radio samt toalett- och hushållspapper. Tänk också på att se till att ha någon form av analog underhållning i stugan om du kommer spendera tid där på vintern. Googla även reglerna för olika kortspel innan du åker.

Comments are closed.
Back To Top